BLOG

Van mislukte voornemens naar blijvende verandering…

Het nieuwe jaar is net begonnen, en met frisse energie stellen veel mensen ambitieuze goede voornemens op. Minder stressen, gezonder eten, vaker sporten... We kennen ze allemaal. Maar onderzoek toont keer op keer aan dat het merendeel van deze goede voornemens al tegen februari gestrand is. Hoe komt dat? En wat kun je doen om dit patroon te doorbreken?➡️ SMART"Ik wil gezonder leven." Dat klinkt goed, maar wat betekent dat eigenlijk? Een vaag doel geeft je geen duidelijke richting en geen concreet plan. Maak je doelen SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. In plaats van "gezonder leven," zeg bijvoorbeeld: "Ik ga drie keer per week een half uurtje wandelen."➡️ Alles of nietsVeel mensen hebben een alles-of-niets-mentaliteit: één misstap en het voelt alsof ze compleet gefaald hebben, om vervolgens de goede voornemens allemaal weer overboord te gooien. Maar één gemiste training of een snack te veel betekent niet dat je doel onhaalbaar is. Zie het als een leermoment en pak het gewoon weer op!➡️ FocusHet maken van grote veranderingen in meerdere gebieden tegelijk is overweldigend. Hierdoor verlies je focus en motivatie. Kies één of twee prioriteiten en focus je daarop. Kleine, consistente veranderingen hebben op de lange termijn veel meer impact dan een volledige 180 graden leefstijl ommezwaai.➡️ Persoonlijke motivatieVraag jezelf af waarom dit goede voornemen belangrijk voor je is. Als je doel is om gezonder te eten, is het omdat je meer energie wilt hebben om met je kinderen te spelen? Of omdat je langer fit en actief wilt blijven? Een duidelijke, persoonlijke motivatie is essentieel!▶️ Conclusie: Succes zit in het stap voor stap veranderen van gewoontes.Goede voornemens slagen niet omdat ze afhankelijk zijn van motivatie, en motivatie komt en gaat…Succes zit in het creëren van gewoontes die in je dagelijks leven passen, ongeacht hoe je je voelt wanneer je s’morgens op staat.Dus, in plaats van je dit jaar te richten op extreem grote doelen, begin klein. Zet een stap, en nog een. Voor je het weet, kijk je terug op een jaar vol succes en vooruitgang!

Lees meer »

Betere focus en leervermogen door sport….?!

In een wereld vol afleiding is scherp blijven en effectief leren een uitdaging. De neiging om steeds naar je telefoon te grijpen, de FOMO en het constant bereikbaar willen zijn maken het extra lastig om je te concentreren. Dagelijks zie ik de positieve effecten van sport bij mijn klanten, hoe goed ze zich voelen na een intensieve training, de rest van de dag meer geduld hebben met hun kids en partner en veel meer energie hebben. Onderzoek leert ons nu ook dat beweging een enorme boost geeft aan je brein en je focus en leervermogen sterk verbeterd, maar hoe werkt dit precies?➡️ Neuroplasticiteit en Cognitieve FunctieSporten stimuleert de productie van Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF), een eiwit dat zorgt voor de groei en versterking van synaptische verbindingen in je hersenen. Onderzoek laat zien dat fysieke activiteit neuroplasticiteit bevordert – het vermogen van je hersenen om zich aan te passen en nieuwe informatie te verwerken. Sport is dus een essentieel voor cognitieve groei.➡️ Verbeterde cerebrale doorbloedingTijdens fysieke activiteit neemt de bloedtoevoer naar de hersenen toe, wat leidt tot een betere zuurstofvoorziening. Studies tonen aan dat dit direct samenhangt met verbeterde functies zoals aandacht, probleemoplossend vermogen en werkgeheugen. Dit effect is vooral merkbaar na intensieve oefeningen, zoals intervaltraining.➡️ Vermindering van stress en cortisolniveausSport verlaagt het cortisol niveau, en tegelijkertijd stimuleert het de aanmaak van endorfines, serotonine en dopamine – neurotransmitters die een positieve invloed hebben op je stemming en mentale helderheid. Minder stress betekent minder cognitieve belasting en meer ruimte voor focus en creativiteit.➡️ Verbeterde Energieniveaus en SlaapkwaliteitRegelmatige fysieke activiteit verhoogt de mitochondriale capaciteit in je cellen, wat resulteert in meer energieproductie. Bovendien verbetert sporten je slaap, wat cruciaal is voor herstel en cognitieve prestaties. Onderzoek wijst uit dat zelfs beperkte beweging vermoeidheid enorm kan verminderen.Praktische tips!▶️ Kies voor aerobe activiteit: Hardlopen, zwemmen of fietsen stimuleren de bloedtoevoer en neuroplasticiteit maximaal.▶️ Plan korte beweegsessies: Een intensieve workout van 20-30 minuten kan al enorme voordelen opleveren.▶️ Combineer bewegen met leren: Podcasts of audioboeken tijdens een wandeling op hardloopsessie zijn een hele goede manier om fysieke en mentale groei te combineren.Sport is meer dan een middel om fysiek fit te blijven; het is een wetenschappelijk bewezen manier om je mentale prestaties te verbeteren. Je hoeft geen topsporter te zijn om de voordelen te ervaren. Zelfs kleine stappen, zoals regelmatig een stukje wandelen, kunnen een groot verschil maken!! Dus kom van die bank, kleed je warm aan en ga eens een stuk wandelen met je favoriete audioboek.Hoe gebruik jij sport om je brein in topvorm te houden?

Lees meer »

Ik wil scheiden! Of toch maar niet....

Hormonale schommelingen zijn helaas onvermijdelijk in het leven van elke vrouw. Van de puberteit tot aan de overgang, onze hormonen spelen een grote rol bij hoe we ons voelen, hoe we functioneren en hoe we reageren op stress. Vooral tijdens de overgang, kunnen deze schommelingen de meest irritante symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, gewichtstoename en gewoon een zwakker gestel met hier en daar pijntjes en af en toe klotsende oksels. Stemmingswisselingen die zo heftig zijn dat je twee weken per maand van je man wilt scheiden om hem vervolgens weer uit te roepen tot liefste man die je kent (aldus mijn vriendin 😊 ).De meeste van ons weten inmiddels wel dat we d.m.v. krachttraining onze spiermassa kunnen opbouwen of behouden en onze botdichtheid kunnen verbeteren. Maar waar de wetenschap inmiddels ook achter is, is dat regelmatige krachttraining ook helpt bij het stabiliseren van verschillende hormonen in je lichaam, waaronder insuline....Insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van je bloedsuikerspiegel, wordt vaak verstoord door een inactieve (zittende) leefstijl en door bewerkt voedsel dat rijk is aan snelle suikers. Dit kan leiden tot enorme pieken en dalen in je energieniveau, je voelt je futloos en hebt nergens zin in, je wordt steeds zwaarder en uiteindelijk kan het zelfs leiden tot diabetes type 2..Krachttraining heeft verschillende positieve effecten op de insulinegevoeligheid en de werking van insuline in het lichaam. De 4 belangrijkste op een rijtje;➡️ Verbeterde insulinegevoeligheid: Krachttraining helpt de insulinegevoeligheid te verhogen. Dit betekent dat je cellen beter reageren op insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel beter wordt gereguleerd.➡️ Verhoogde spiermassa: Spieren gebruiken glucose (suiker) uit het bloed voor energie, dus meer spiermassa betekent dat je lichaam meer glucose kan opnemen en gebruiken, wat de bloedsuikerspiegel verlaagd.➡️ Verbeterde glucose-opslag: Krachttraining bevordert de opslag van glucose in de spieren in de vorm van glycogeen. Dit helpt om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.➡️ Verhoogde BMR: Krachttraining verhoogt je basale metabolisme, omdat spieren meer energie nodig hebben dan vet. Wat betekent dat je lichaam meer energie (calorieën) verbrandt, zelfs al zit je stil en doe je niets.Hormonale schommelingen horen er helaas bij, maar met regelmatige krachttraining en een gezonde leefstijl kun je symptomen verminderen en kom je mentaal en fysiek een stuk sterker door deze fase heen.Ga vandaag nog aan de slag, kies een trainingsroutine (er staan er talloze op internet) eet bewust, kies voor voeding waar je lichaam iets aan heeft…en zorg nou eindelijk eens een keertje echt goed voor jezelf. Je hebt maar één lichaam, en je moet er nog je hele leven in wonen!!Begin vandaag nog met een gezonde basis voor de toekomst! 

Lees meer »

2025: Maak er deze keer écht een NIEUW jaar van.....

Een nieuw jaar vol nieuwe kansen. Maar laten we eerlijk zijn: hoeveel goede voornemens sneuvelen al in januari? Volle sportscholen die een maand later weer heel langzaam leeglopen en blij zijn met de 'nieuwe donateurs' die nooit meer komen opdagen.....Dit jaar pakken we het anders aan. Geen eindeloze to-do lijstjes of een 180 graden ommezwaai, maar kleine, slimme (baby)stapjes om je gewoontes te veranderen. Want laten we eerlijk zijn: je gewoontes bepalen wie je bent.Begin bij de basis: fysieke en mentale gezondheid en fitheidJe kunt geen topresultaten verwachten met een uitgeput lichaam en een chaotisch brein. Zorg voor jezelf, dat is geen luxe—het is een noodzaak. • Slaap: Je belangrijkste superkracht. • Beweging: Niet voor de looks, maar voor energie en je sterk voelen. • Voeding: Wat je eet, bepaalt hoe je je voelt, dus voeding boven vulling!Door kleine verbeteringen te maken in je gezondheid, krijg je direct meer veerkracht en focus. En dat heeft invloed op álles wat je doet.Van gewoonte naar identiteitGoede voornemens falen omdat ze gericht zijn op wat je wilt bereiken. Focus in plaats daarvan op wie je wilt zijn. Met wie identificeer je je? Wie wil je diep van binnen echt zijn? Wil je fitter worden? Begin met elke dag een kwartiertje bewegen. Wil je succesvoller worden? Lees of leer 20 minuten per dag en werk hard om je doelen te bereiken.Niet groot, maar slim. Niet snel, maar consistent. Iedere keuze die je maakt, brengt je dichter bij die nieuwe identiteit. Je hoeft niet perfect te zijn. Je hoeft alleen maar elke dag iets kleins te doen dat past bij de persoon die je wilt worden.Dus, wie wil jij zijn in december 2025? En welke gewoonte ga je vandaag veranderen om daar te komen?De tijd tikt... Maak er deze keer écht een NIEUW jaar van!! 🍎 🍏

Lees meer »

Ingedut seksleven door de overgang...!?

Een theater van hormonale hoogstandjes en de levensfase waarin vrouwen een natuurlijke verandering in hun hormonale balans doormaken, die het einde markeert van een vruchtbare periode, lees ik, ietwat treurig, op het internet...

Lees meer »

Een bewuste Investering in je toekomst....

Als health coach zie ik vaak dat mensen het belang van een gezonde leefstijl pas echt erkennen wanneer ze al klachten ervaren... Maar wat als je die klachten grotendeels kunt voorkomen? Gezond oud worden begint niet op je vijftigste, of wanneer je voelt dat je minder energie hebt. Het begint vandaag, met kleine maar bewuste keuzes die grote impact hebben op je toekomst.

Lees meer »

Afvallen met koekjes i.p.v. een appel…?! 🍏 🍎

Onlangs luisterde ik tijdens een lange autorit naar een leefstijl coach die in haar podcasts over afvallen, op een zeer overtuigende manier roept dat je net zo goed een koekje kunt eten als een appel en toch nog kunt afvallen, want de calorieën van beide producten zijn ongeveer gelijk...

Lees meer »